KaleviKannus Kun olen hävinnyt, tiedän kenen puolesta ja ketä vastaa olen taistellut. Ernest Heminqway

Kysymys 13.

Edelliseen kysymykseen liittyen: Ellei mitään salaista sopimusta Neuvostoliiton ja länsiliittoutuneiden välillä ollut, miksi Hitler mainitsee Imatran Immolassa 4.6.1942 (Marskin 75v-päivät) tehdyssä nauhoitteessa varmana tosiasiana, että oli tietoinen jo kevät – talvella 1940 länsiliittoutuneiden ja Neuvostoliiton yhteisestä sotasopimuksesta, jossa Saksa oli uhattuna vakavasti ei vain kahden, vaan useamman rintaman sodan käynnillä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Tähän saattaa tukea löytyä Risto Rytin sota-ajan päiväkirjoista. Rytin mukaan Molotov oli talvisodan rauhanneuvotteluissa 1940 todennut Neuvostoliiton valmistautuvan suureen sotaan viimeistään vuoden kuluessa. Vastapuolikin lienee ollut jo tiedossa.

Tuula Hölttä

Hakkapeliitta 38/19.9.1939:
”Saksalaiset saapuivat voittajina Moskovaan. josta samaan aikaan teki lähtöään ryhmä masentuneita neuvottelijoita: länsivaltojen sotilaalliset valtuuskunnat. Moskovassa oli neuvoteltu koko kesä neuvostovallan ja länsivaltojen liitosta Saksaa vastaan ja yhteen aikaan näytti jo siltä, kuin punaisen armeijan apu ostettaisiin Baltian maiden sekä Suomenkin itsenäisyyden kustannuksella tapahtuvilla länsivaltojen ”takuu” -myönnytyksillä.” Saksa voitti tuon "kilpailun" tunnetuin seurauksin.

Hakkapeliitta 47/19.11.1940 (Molotovin neuvottelumatkasta Berliiniin 12.11.1940):
”Lontoo ja Washington eivät ole tunnustaneet Baltian valtioiden sulatusta neuvostovaltaan ja tämän johdosta on hankaus jatkunut anglosaksien ja Venäjän välillä. Viimeksi on Bukarestissa pidetty Tonavan-konferenssi aiheuttanut Englannin ja Moskovan välille sanaharkkaa, joka herätti Lontoossa piinallista huomiota. Kun Neuvostoliitto yhtyi uuteen, ”akselin” johdolla aikaansaatuun Tonavan liikenteen valvonnan ja hoidon järjestelyyn, jossa ainoastaan varsinaiset Tonavan maat ovat edustettuina ja sitä vastoin Englanti sekä Ranska jätettiin ulkopuolelle, toimitettiin Lontoosta vastalause Moskovaan.
- -
Turkin ja Kiinan suurlähettiläiden mukanaolo Molotovia vastaanottamassa saa täten uuden symboolisen merkityksen. ”Akseli” on rintamaansa brittiläistä imperiumia vastaan laajentaessaan alkanut Balkanilla toiminnan, jonka Italia saa hoitaa. Italian hyökkäys Kreikkaan kuuluu, kuten sanottu, osana tuon suuren suunnitelman toteutukseen, jonka tarkoituksena on brittien karkottaminen kokonaan pois Välimereltä.”

Lietsoiko Neuvostoliitto laskelmoidusti suursotaa Euroopassa?

Juhani Putkinen

Lietsoi.

Saksa ei olisi missään nimessä saanut joutua suursotaan ennen vuotta 1945, jolloin varusteluohjelman mukaisesti Saksalla olisi ollut edes jossakin määrin sotakelpoiset asevoimat.

Vaan Venäjä petti liittolaistaan Saksaa saadakseen aikaan Toisen Maailmansodan, jota nimenomaan Venäjä halusi. Venäjän tavoitteena oli valloittaa koko eurooppa - aluksi.

R. Tyyne Kuusela

NL:n saksalasiin nähden selvästi parempin panssareiden (T-34 ja T-34-85) sarjatuotanto pyyhkäisi kunnolla vauhtiin vasta 1942.

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_armored_fighti...

Juhani Putkinen

Venäjällä oli 22.6.1941 hyökkäysvaunuissa Saksaan nähden noin kuusinkertainen ylivoima, samoin tykeissä ja lentokoneissa.
- T-34 hyökkäysvaunuja noin 1400 kpl, Saksalla vastaavia 0 kpl;
- KV hyökkäysvaunuja noin 711 kpl, Saksalla vastaavio 0 kpl;
- BT-7M hyökkäysvaunuja noin 700 kpl;
- BT-7 hyökkäysvaunuja noin 4500 kpl;
- T-28 hyökkäysvaunuja noin 400 kpl;
- T-26 hyökkäysvaunuja noin 7200 kpl, jne.

Artikkelissani venäläisiä vaunuja on verrattu saksalaisiin ja mainittu saksalaistenkin määriä:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/panss...

Juhani Putkinen

Englanti ja Ranska neuvottelivat Venäjän kanssa "kilpaa" Saksan kanssa.

Venäjä vaati länsimailta sellaista sopimusta jossa Venäjällä olisi oikeus "marssia" Puolan ja Romanian lävitse Saksan kimppuun ilman lupaa näiltä mailta. Englanti ja Ranska eivät suostuneet Venäjän vaatimukseen joten Venäjä teki omasta aloitteestaan sopimuksen Saksan kanssa, joka mm. lupasi jakaa Puolan Venäjän ja Saksan kesken.

Saksa suostui käytännössä kaikkiin Venäjän vaatimuksiin. Tosin sitten kun Venäjä ja Saksa olivat liittolaisina yhdessä valloittaneet Puolan, niin nämä liittolaiset muuttivat hieman aiempaa sopimustaan edelleen sulle-mulle periaatteella. Saksa olisi välttämättä tarvinnut Puolan öljyalueet, Venäjä
taas halusi itselleen Liettuan jotta voisi hyökätä sieltä Saksan Königsbergiin.
-----

Sopii esittää kopio siitä "länsivaltojen salaisesta sopimuksesta" Venäjän kanssa - suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein. Salaliittoteoria ei ole todiste.

Käyttäjän KaleviKannus kuva
Kalevi Kannus

S-posti Jouni Ketola, Schweiz:

* heh, Aika johdetteleva kysymys. Nivoo kyllä hyvin yhteen kokonaisuutta.

Toimituksen poiminnat